Despre sistemul privat – Palmed Patronat

Tel: +40 31 4252 948

Strada Rucar 36A, Sector 1, Bucuresti, cod postal 012257, Romania

Despre sistemul privat

Medicina privata in Romania, dupa 20 de ani

Aspecte-cheie

 1. Cei mai importanti furnizori medicali privati din Romania au deja o experienta de piata de peste 20 de ani.
 2. In acest timp, au devenit un partener solid pentru sistemul public de sanatate, suplinind nevoia de servicii medicale, mai ales pe zona de laborator si analize medicale, precum si pe segmenul imagisticii (CT, RMN).
 3. Investitiile in infrastructura medicala – deschiderea de noi policlinici si spitale, achizitia de aparatura moderna – ale principalilor furnizori privati se ridica la peste 200 de milioane de euro in ultimii ani.
 4. Profitul acestor clinici private (inclusiv veniturile obtinute din abonamente) ramane in Romania, fiind reinvestit in dezvoltarea sistemului medical din tara si in modernizarea infrastructurii sanitare.
 5. Complexitatea cazurilor medicale gestionate in sistemul privat creste de la an la an, remarcandu-se, in special, interventiile tot mai complexe din sfera chirurgiei materno-fetale, neurochirurgiei, cardiologiei, chirurgiei obezitatii, colo-rectale, a herniilor si altele. Sistemul privat efectueaza interventii unice in Romania, premiere si inovatii medicale.
 6. Decongestionarea spitalelor publice (atat din punct de vedere operational, cat si financiar), prin preluarea unor cazuri ce pot fi gestionate in ambulator, prin retelele de clinici private, si chiar a unor cazuri medicale chirurgicale.
 7. O parte dintre acesti furnizori detin acreditari oferite de organisme internationale (SRC – Surgical Review Corporation, JCI – Joint Commission International), care atesta normele de siguranta, nivelul de complexitate si de calitate a actului medical, calitatea ingrijirii pacientului.
 8. Retelele private asigura pacientilor si medicilor acces la un dosar medical electronic, complet securizat: un istoric medical al fiecarui pacient, cu lista completa de investigatii, consultatii si analize efectuate de acesta.
 9. Campanii de prevenire desfasurate in randul pacientilor clinicilor private, in special in randul populatiei tinere, active, care detine abonamente medicale la aceste clinici, stimuland astfel accesul la servicii medicale si constientizarea importantei prevenirii.
 10. Retentia si pregatirea resursei umane calificate (medici si asistente, deopotriva) – prin accesul pe care clinicile private il ofera la cursuri de specializare si formare profesionala, si mai ales, la aparatura moderna si tehnologie medicala de ultima generatie.
 11. In Romania, costurile din sistemul privat de sanatate sunt de cateva ori, chiar de zeci de ori mai mici decat in alte state europene (Germania, Franta, Marea Britanie). Timpul de asteptare este, si el, mult mai redus, in special pentru investigatii imagistice si interventii chirurgicale (pentru care in alte state europene se poate astepta si cate 6 luni de zile sau chiar mai mult).

Sistemul privat – un partener pentru modernizarea si dezvoltarea sistemului sanitar si promovarea profilaxiei

Dezvoltarea unui sistem de sanatate puternic si eficient, care pune accent pe zona de profilaxie, trebuie sa fie o prioritate a oricarui stat.
Dezvoltarea sistemului de sanatate este o prioritate si pentru Romania si aduce cu sine beneficii atat de ordin monetar prin investitiile facute de catre furnizori, dar si social, prin asigurarea unei calitati mai bune a vietii cetatenilor Romaniei.

Stimularea dezvoltarii unui sistem medical alternativ bazat pe abonamente medicale determina o reducere a poverii impuse pe sistemul public de sanatate prin:

 • cresterea nivelului de educatie medicala, cu accent prioritar pe partea de prevenire si reducerea numarului de afectiuni cronice;
 • cresterea nivelului general de sanatate a populatiei, in special a celei active;
 • decongestionarea operationala a spitalelor publice care asigura tratarea celor mai multor afectiuni prin posibilitatea abonatului de a accesa servicii medicale de baza incluse neconditionat in abonamentele de sanatate;
 • reducerea costurilor suportate din bugetul Casei Nationale de Asigurari Sanatate cu serviciile medicale incluse in abonamentele de sanatate.

Totodata, cresterea gradului de sanatate a angajatilor va determina o crestere a eficientei in toate sectoarele de activitate ale economiei nationale, implicit o crestere a PIB, dar si o scadere a costurilor cu concediile medicale, cost suportat din acelasi buget al Casei Nationale de Asigurari Sanatate.

Profilaxia salveaza vieti si in acelasi timp contribuie la mentinerea unei calitati mai bune a vietii, dar poate reprezenta si o modalitate de economisire a resurselor bugetare alocate.

Abonamentele medicale – o sursa de finantare pentru un sistem de sanatate performant

Beneficiile abonamentelor medicale sunt multiple si vizeaza mai multe paliere:

 1. Reducerea presiunii financiare si operationale din sistemul public de sanatate:
  – In prezent, spitalele din sistemul public asigura tratarea celor mai multe afectiuni, chiar si a celor de o complexitate mica si medie care ar putea fi gestionate in regim ambulator, in cadrul policlinicilor. Abonamentul medical este strans legat de extinderea accesului la servicii medicale private, ceea ce inseamna ca pacientii pot efectua in privat o serie de servicii medicale incluse neconditionat in abonament, diagnosticul si tratamentul afectiunilor de o complexitate mica si medie. Tot in sistemul privat, au acces neconditionat la servicii de prevenire si informare medicala continua.
  – Odata cu dezvoltarea abonamentelor, avem incredere ca, in timp, vom reusi sa punem in practica recomandarile Comisiei Europene, privind cresterea investitiilor in zona de profilaxie si educatie medicala. Aceste investitii vor avea un impact direct in decongestionarea spitalelor publice, in reducerea numarului de afectiuni cronice (prin depistarea lor timpurie sau chiar prin prevenirea lor) si, in ansamblu, in cresterea sperantei de viata a romanilor.
 2. Dezvoltarea si modernizarea sistemului de sanatate din Romania:
  – Furnizorii medicali privati sunt motorul dezvoltarii sistemului national de sanatate, iar investitiile realizate de acestia in ultimii ani se ridica la sute de milioane de euro, la nivel national. O parte semnificativa a acestor investitii este sustinuta din abonamentele medicale, profitul astfel obtinut fiind reinvestit in permanenta.
  – Spre deosebire de alte produse medicale (cum ar fi asigurarile voluntare de sanatate), contractarea de abonamente medicale pentru angajati se transforma in investitii si se reintorc in sistemul medical, in beneficiul direct al pacientilor, prin: deschiderea de noi unitati medicale, extinderea si modernizarea unitatilor existente, achizitia de aparatura medicala, retentia medicilor in sistem si pregatirea lor profesionala continua.
 3. Retentia personalului medical in Romania:
  – Investitiile realizate de furnizorii medicali privati vizeaza si zona de training si pregatire continua a cadrelor medicale, dar si achizitia de echipamente si tehnologii de ultima ora, fapt ce permite medicilor sa isi desfasoare activitatea in conditii si la standarde similare celor din Europa de Vest.
 4. Stimulent pentru companii:
  – Odata cu introducerea deductibilitatii fiscale pentru abonamente, angajatorii sunt incurajati sa ofere angajatilor un beneficiu cu impact direct asupra sanatatii lor, ceea ce va duce la o eficienta si o productivitate sporite, dar, cel mai important, va asigura, pe termen mediu si lung, o calitate mai buna a vietii si cresterea nivelului de sanatate a populatiei, in special a celei active.
 5. Sanatatea angajatilor din Romania:
  – Beneficiarul direct al tuturor aspectelor mai sus mentionate este pacientul roman, care are acces nerestrictionat la servicii de medicina primara, prevenire si educatia medicala, dar si la o retea extinsa de clinici private. Abonamentele medicale sunt o sursa importanta de finantare a dezvoltarii sistemului privat de sanatate la nivelul intregii tari, facilitand astfel accesul pacientilor la un sistem de sanatate complementar celui public – in conditii moderne si de siguranta deplina.
  1,5 milioane de romani detin abonamente medicale private, din totalul de 4,3 milioane de angajati inregistrati in Romania. Se estimeaza ca, in urmatorii doi ani, numarul abonatilor va ajunge la 2 milioane.

Abonament sau asigurare?

Atat abonamentul medical, cat si asigurarea de sanatate, reprezinta o investitie in sanatate. Cele doua produse pot fi complementare, pentru ca raspund unor nevoi medicale diferite. Daca abonamentul este un produs medical, cu rol de prevenire si rezolvare a unor probleme medicale de complexitate mica si medie, asigurarea este un produs financiar potrivit in cazuri medicale grave si neprevazute, care necesita chirurgie, spitalizare, implicand astfel cheltuieli mari, care ar fi greu de suportat de catre pacient.

Abonamentul medical are un rol de prevenire, fiind de prima necesitate in monitorizarea si evaluarea constanta a starii de sanatate, pentru a reduce riscurile de aparitie a unor probleme grave de sanatate sau pentru depistarea timpurie a unor potentiale afectiuni. De asemenea, prin intermediul serviciilor incluse in abonament, isi pot gasi rezolvarea unele probleme de sanatate de complexitate mica si medie, inainte de aparitia sau agravarea bolii. Abonamentul reprezinta baza piramidei medicale si raspunde nevoii de educatie si prevenire medicala.

Asigurarea, pe de alta parte, vine in completarea serviciilor de medicina primara, reprezentand un instrument financiar care acopera cheltuielile aferente spitalizarii, chirurgiei si a tratamentului necesar in cazul imbolnavirii, in concordanta cu nivelul de risc asigurat. Asigurarea reprezinta varful piramidei medicale, fiind utila in eventualitatea unor probleme medicale grave si neprevazute, care implica si cheltuieli foarte mari pentru pacient.

CE OFERA ABONAMENTELE MEDICALE?

 • O RELATIE DIRECTA cu furnizorul de sanatate
 • INGRIJIRE MEDICALA PRIMARA SI PREVENIRE, la standarde de internationale de calitate si siguranta
 • ACCES CONTINUU SI NERESTRICTIONAT la servicii, specialitati si tehnologie, chiar daca esti sanatos (monitorizare si prevenire) sau ai o afectiune preexistenta
 • ISTORIC MEDICAL MONITORIZAT, prin dosar electronic la care are acces medicul curant
 • ACCES LA UN SISTEM INTEGRAT, ce acopera toate nevoile pacientului
 • DEZVOLTAREA SI MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SANATATE din Romania, prin sumele reinvestite de furnizorii medicali private
 • SOLUTII MEDICALE PERSONALIZATE PENTRU COMPANII, in functie de specificul industriei, bazate pe o experienta de piata de peste 20 de ani

CE OFERA ASIGURARILE DE SANATATE?

 • PROTECTIE PENTRU UN RISC MEDICAL POTENTIAL
 • UN INSTRUMENT FINANCIAR ce poate fi accesat in cazul unui eveniment medical grav si neprevazut
 • POTRIVITE IN CAZURI MEDICALE GRAVE care implica spitalizare, chirurgie si costuri mari
 • ACCES IN ORICE SISTEM MEDICAL (PUBLIC SAU PRIVAT)
 • Posibilitatea de ASIGURARE INTERNATIONALA
Back to Top