Propuneri – Palmed Patronat

Tel: +40 31 4252 948

Strada Rucar 36A, Sector 1, Bucuresti, cod postal 012257, Romania

Raportul Aliantei pentru Sanatate din Romania – Starea sistemului de sanatate din Romania. Analiza, perspective si propuneri

Intocmit pe baza datelor primite de la CNAS, MS, MFP, ANAF, Raportul publicat si prezentat de APSR, cu sustinerea PALMED, reflecta starea sistemului de sanatate din Romania, la inceputul anului 2015, si este rezultatul analizei de detaliu a infrastructurii medicale, a serviciilor furnizate, a surselor de venit si a structurii alocarii cheltuielilor.

In ceea ce priveste provocarile structurale, raportul vorbeste despre orientarea catre pacient, evolutia costurilor, diminuarea bazei de impozitare si despre identificarea unor noi contribuabili. Referindu-se la problemele de natura structurala, autorii analizei au evidentiat faptul ca veniturile sunt insuficiente, gradul de colectare este inca suboptim, alocarea resurselor este subiectiva, iar utilizarea resurselor financiare nu este calibrata cu obiectivele de sanatate publica ale Guvernului.

Dezechilibrul de acces la servicii dintre mediile urban si rural se amplifica, iar subdezvoltarea medicinei primare lasa fara alternativa numerosi asigurati, care apeleaza la spitale pentru afectiuni tratabile la alte niveluri de asistenta.

Pentru rezolvarea problemelor identificate, intitiatorii raportului puncteaza o serie de recomandari, printre care se numara si planificarea strategica, in sensul ca CNAS ar trebui sa elaboreze strategii multianuale ale sistemului de asigurari de sanatate, prin care sa comunice din timp si sa dezbata obiectivele si parametrii care influenteaza serviciile medicale contractate.

Trebuie sa fii autentificat ca sa lasi un comentariu

Back to Top