logo palmed colored

Acces la programe nationale de sanatate

Tratamentele din programele nationale de sanatate (dintre care cele mai cunoscute sunt cele de oncologie, diabet zaharat si cel de boli cardiovasculare) ar putea fi decontate in sistem privat fara ca pacientul sa fie incadrat pe o lista de asteptare in sistem public, conditie existenta acum in Legea 95.

In cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, „implementarea programelor nationale de sanatate se realizeaza prin unitati de specialitate, respectiv institutii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum si furnizori privati de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedeaza capacitatii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate in baza criteriilor aprobate in normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate„, se mentioneaza in ordonanta aflata in dezbatere publica pe Ministerul Sanatatii, afirma ziare.com.

Cristian Hotoboc, presedintele PALMED a afirmat in direct la Digi24 faptul ca pacientul va fi liber sa aleaga intre un sistem sau celalalt. Foarte multi pacienti, in momentul de fata aleg sa se trateaze in strainatate, lucru care pe statul roman il costa de zeci de ori mai mult, pentru ca este obligat sa plateasca aceste servicii efectuate de pacient la costurile din tarile respective. Pe de alta parte, pentru pacientii romani, cu toate ca sunt acoperite de statul roman, costurile acelea cu serviciile medicale, costurile de transport ori cele hoteliere trebuie suportate din bugetul propriu. Este mult mai usor pentru pacientul roman sa se adresese spitalelor private din Romania comparativ cu alte spitale europene.

Nu limitam accesul, il deschidem (…) Se vor putea deconta si servicii facute de spitalele private.

Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii

Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, sustine ca spitalele private din Romania au insumat 7.000 de locuri care ar trebui sa devina accesibile pacientilor, iar serviciile de care vor beneficia acestia vor fi decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

„De cate ori se reformeaza ceva in medicina, se scoate aceasta utopie a privatizarii. Noi ne dorim sa punem pacientul in centrul sistemului si sa lasam pacientul sa aleaga. Stiti foarte bine situatia catastrofica in care ne aflam ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost aceasta ingradire a pacientilor. Scopul acestor masuri legislative este sa iesim din acest fenomen de ingradire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult in programele nationale – din 2013 sau 2014. Era lasat in suspans aceasta formulare ambigua cand sunt excedate anumite capacitati de primire, lucru absolut ambiguu si greu de interpretat. Este vorba despre o updatare fireasca a acestei legislatii din 2014. De asemenea, sunt luate si alte masuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca si celelalte tari europene. (…) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se platea medicatia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce inseamna logoped sau psiholog”, a declarat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns