logo palmed colored

50% din activitatea medicală se poate desfăşura prin telemedicină

Posibilitatea de a face consultaţii medicale prin apel telefonic sau prin aplicaţii video face ca mai bine de jumătate din activitatea care se desfăşoară în unităţile medicale private să fie realizată în acest moment prin telemedicină. Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED solicită autorităţilor competente să reglementeze accesul la servicii medicale în acest mod şi după data de 15 mai, fapt care va creşte adresabilitatea către serviciile medicale. În cazul cabinetelor individuale, PALMED estimează că în jur de 80% din activitate se desfăşoară acum prin telemedicină.

Este nevoie de a analiză a situaţiilor în care se poate aplica cu adevărat această opţiune, analiză care va permite o reglementare clară şi realizarea unei legislaţii transparente. Sunt nenumărate situaţiile şi variabilele, iar o astfel de opţiune poate salva vieţi, cu precădere în zonele fără acces la servicii medicale. Sistemul medical românesc este oricum subdimensionat şi avem nevoie de soluţii rapide. Telemedicina şi-a dovedit acum viabilitatea şi ar fi păcat să pierdem acest început şi să nu construim pe baza acestei experienţe.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private estimează o scădere de 30% a adresabilităţii la servicii medicale în sistemul privat şi face apel la autorităţile din domeniu pentru stabilirea unui calendar clar şi a unor reglementări explicite cu privire la reluarea activităţii.

Ne dorim să putem oferi servicii medicale tuturor celor care au nevoie şi ni se adresează. Prin urmare, considerăm că sunt necesare o serie de măsuri de protecţie, pe care cele mai multe dintre unităţile private le asigură deja, şi o reglementare clară pentru reluarea activităţii. Sunt segmente de servicii închise aproape în totalitate, cum ar fi cabinetele de stomatologie. Avem restricţii în programarea de servicii ce nu reprezintă urgenţe, dar cu risc de agravare odată ce se amână acordarea serviciului medical. Pentru fiecare situaţie trebuie găsită o soluţie astfel încât pacienţii să ştie când pot beneficia de servicii medicale.

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private consideră că binele pacientului trebuie să fie scopul tuturor factorilor implicaţi în reglementarea şi oferirea de servicii medicale performante, la standarde europene, accesibile în orice moment.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns