logo palmed colored

Avem nevoie de programe naționale dedicate sănătății orale

În contextul lansării în dezbatere publică a Hotărârii privind Aprobarea Programelor Naționale de Sănătate și al marcării Zilei Mondiale a Sănătății Oralepe 20 martie, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED atrage atenția asupra necesității introducerii unui program dedicat sănătății orale, mai exact prevenirea cariei dentare la copii, precum și realizarea unui recensământ al stării de sănătate orală a populației.

Propunerea PALMED privind realizarea celor două programe, precum și argumente ce pot constitui nota de fundamentare și indicatorii de evaluare au fost înaintate Ministerului Sănătății.

Peste 99% din serviciile de stomatologie oferite în România sunt furnizate de mediul privat. Așa cum rezultă dintr-un studiu realizat de EY Romania la solicitarea PALMED, piața serviciilor stomatologice este finanțată de sistemul public de sănătate într-o proporție de 6%, media europeană fiindde 31%. Finanțarea scăzută se reflectă negativ în numărul de consultații stomatologice anuale din România, de doar 0,4, comparativ cu 1,4, cât este în Europa.

Această rată scăzută poate fi ameliorată exclusiv prin intermediul unor programe naționale și prin sprijinirea educației de profil în școli. Doar prin promovarea importanței sănătății orale și conștientizarea impactului pe care aceasta îl are asupra întregului organism putem să îmbunătățim starea generală de sănătate a populației.

Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED

Cele mai recente date indică faptul că 4 din 10 copii mai mici de 13 ani au carii dentare pe dinții permanenți și aproape 90% dintre acestea nu sunt tratate, de cele mai multe ori din lipsa banilor și a educației. În anul 2020, pentru medicina dentară a fost alocat un procent de doar 0,33% din bugetul asigurărilor sociale.

În acest context, PALMED propune lansarea unui subprogram dedicat prevenirii cariei la copii, care are drept obiectiv scăderea incidenței cariilor dentare, oferind date importante despre impactul activităților de prevenire. Programul gândit de specialiștii PALMED presupune realizarea unei consultații anuale la medicul stomatolog, precum și disponibilitatea prestării, în mod gratuit, a unor servicii medicale de tip radiografie panoramică, profilaxie completă – detartraj, periaj, fluorizare, sigilare dinte permanent/temporar, obturație dinte permanent/temporar. Acestora li se adaugă realizarea de sesiuni de informare către grupuri țintă decontate din bugetul Ministerului Sănătății, la care se adaugă activități și acțiuni specifice de educare a populației până în 18 ani.

Un alt proiect înaintat Ministerului Sănătății vizează recensământul stării de sănătate orală a populației. Programul constă în efectuarea unui studiu național de cercetare privind incidența cariilor dentare și a altor afecțiuni dentare în România, finanțat din fonduri de la bugetul de stat.

Studiul poate fi realizat în parteneriat cu clinicile și cabinetele stomatologice din țară, prin asigurarea unui pachet de serviciidecontat din bugetul de stat. Acesta ar urma să cuprindă o consultație, o igienizare completă și o radiografie panoramică pentru toate categoriile de vârstă, precum și centralizarea și interpretarea datelor medicale obținute. Astfel, se pot elabora situații semestriale cu privire la starea de sănătate orală a pacienților incluși în program.

Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED solicită inițierea unui Grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății, cu implicarea specialiștilor în domeniu, pentru determinarea unităților implicate și a metodologiei de implementare a acestor subprograme.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns