logo palmed colored

Salutăm iniţiativa de introducere a contribuţiei personale

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED salută iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a introduce în Legea Sănătăţii termenul de contribuţie personală, opţiune ce are drept scop, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic.

„Termenul de coplată folosit în ultimele două zile pentru a defini contribuţia personală este unul nepotrivit, întrucât sunt două situaţii distincte. Coplata este legiferată şi se aplică potrivit normelor actuale. În acest moment discutăm despre contribuţie personală ca aport absolut necesar pentru o funcţionare optimă a sistemului medical, în beneficiul pacienţilor. Subfinanţarea şi gestionarea ineficientă a banilor din sistemul medical sunt două aspecte care generează o dezbatere continuă cu privire la serviciile de sănătate. Apar şi se dezvoltă proceduri noi – investigaţii, tratamente, medicamente etc. – şi necesitatea de investiţii este constantă dacă vrem să servim obiectivul enunţat – un act medical de calitate. În acest context, presiunea pe buget este în creştere, iar soluţiile nu doar că sunt de dorit, ci este o nevoie urgentă de a fi identificate şi aplicate”, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.
În practică, este nevoie de o acoperire a costului real pentru actul medical. Acolo unde există diferenţe între costul decontat şi cel real, ele pot ajunge până la 70%. Vorbim despre analize de laborator, despre investigaţii de imagistică şi despre alte servicii medicale extrem de solicitate.
În sens strict, contribuţia personală este definită ca “parte cu care contribuie cineva la o acţiune sau la o cheltuială comună”. În practică, contribuţia personală vine să acopere diferenţa argumentată anterior, existentă sau viitoare, cu scopul creşterii beneficiilor primite. În termeni specifici sectorului medical, contribuţia personală ar putea reprezenta o sumă plătită în mod direct pentru servicii medicale, tratament şi medicatie. Pentru sumele astfel încasate, furnizorii de servicii medicale şi medicamente eliberează facturi. Beneficiile unei astfel de reglementări sunt pe termen mediu, dar mai ales pe termen lung, într-un sistem care răspunde tot mai greu nevoilor pacieţilor.
1. Din perspectiva sistemului public. Bugetul public de asigurări de sănătate ar putea fi degrevat de o parte a cheltuielilor pe care le are şi le-ar avea pentru servicii în lipsa contribuţiei personale. Serviciile ar putea fi asigurate printr-un act medical de o calitate în creştere constantă în condiţiile asumării costului real al serviciului medical şi ale reglementării atragerii de fonduri.
2. Din perspectivă individuală. Asigurații pot avea un stimulent financiar imediat (deductibilitate fiscală) pentru sumele suplimentare pe care sunt dispuși să le plătească pentru servicii de o calitate superioară.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED îşi exprimă disponibilitatea pentru un dialog constructiv privind introducerea contribuţiei personale. Ne exprimăm întreaga susţinere pentru realizarea scopului comun pe care îl avem împreună cu autorităţile din domeniu: acela de a oferi un serviciu medical de calitate populaţiei.

ALTELE

  • Iată câteva variante de acoperire a costului real: creşterea contribuţiilor la FNUASS, alocarea unui buget suplimentar din partea autorităţilor locale, atragerea de fonduri europene, regândirea pachetului de bază de servicii medicale, alocarea şi utilizarea resurselor ţinând cont de evidenţele medicale şi de performanţa serviciului medical, investiţiile private în sănătate (parteneriat public – privat), creşterea cuantumului plăţilor directe şi indirecte, în paralel cu o politică fiscală corespunzătoare.
  • Despre contribuţie personală, pe larg, am scris pe blogul lui Stelian Muscalu, AICI.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns