logo palmed colored

Reacţia Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED la declaraţia dlui. Raed Arafat

Sistemul medical privat doreşte să vină în sprijinul şi în beneficiul românilor, care au dreptul la sănătate, ceea ce se traduce printr-un acces nemijlocit, constant şi în timp util la serviciile medicale necesare. Este motivul pentru care Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED menţine un dialog constant cu reprezentanţii autorităţilor competente în domeniu şi pledează pentru o accesibilitate a tuturor resurselor din sistemul medical, indiferent de forma de proprietate.

Până la urmă, fie că vorbim despre sistemul public sau despre cel privat, scopul final trebuie să fie sănătatea pacientului, care are dreptul, odată ce plăteşte o asigurare de sănătate, să beneficieze de servicii medicale la standarde înalte, acolo unde are nevoie şi unde îşi doreşte. Banul trebuie să urmeze pacientul. Nu văd de ce trebuie să avem un excedent în sistemul de stat pentru ca un pacient să aibă acces la servicii medicale în sistemul privat şi nici de ce trebuie să fie obligat să plătească serviciile din mediul privat în totalitate, când omul este asigurat. Este adevărat, costul decontat de stat nu acoperă costul real, nici în sistemul public, nici în cel privat. Ceea ce spun este că omul trebuie lăsat să aleagă – vrea în sistemul de stat şi aşteaptă, de multe ori, sau optează pentru privat şi adaugă o sumă suplimentară, mai mică ori mai mare, dar este dreptul lui să fie lăsat să aleagă, iar asta nu se întâmplă acum.

Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private

Referitor la afirmaţia domnului Raed Arafat, potrivit căreia “Domnul Hotoboc consideră că, în cazul în care o ambulanţă privată nu face parte din sistemul public, atunci aceasta poate face ce vrea şi nu mai poate fi trasă la răspundere!”

Nimic mai greşit. Ambulanţele private fac parte din sistemul public prin decontarea consultaţiilor la domiciliu şi intervenţiile pe cod verde, ceea ce înseamnă, că fiind autorizate, se supun regulilor şi legilor acestei ţări, căci altfel, nu ar putea interveni. Dacă se supun normelor, sunt controlate după aceleaşi criterii ca sistemul de stat, de ce nu pot interveni pentru a se scădea astfel timpul de aşteptare al pacientului? De ce nu pot să ofere asistenţă medicală şi să vină în sprijinul colegilor de pe ambulanţele de stat, al căror deficit de personal şi de echipamente ori autospeciale este recunoscut şi asumat de sistemul public, decât în situaţii excepţionale, când aşteptarea bolnavului este deja prea mare? Este un război discriminatoriu care duce în final la un singur lucru – timp de aşteptare îndelungat pentru oamenii care nu au urgenţe majore, dar tot urgenţe sunt. Cât despre control şi tragere la răspundere, cine a greşit să plătească, fie că vorbim despre sistemul public ori despre cel privat, dar să lăsăm justiţia să îşi facă treaba, ori de câte ori este vorba despre un astfel de caz, de tipul Bucureşti ori Timişoara, intervenţii ale ambulanţelor private în cadrul unor competiţii sportive, la care face referire domnul Arafat, şi pentru care nu există încă un verdict incontestabil. Nu e nevoie de o calamitate, domnule Raed Arafat, pentru ca sănătatea oamenilor să fie prioritară.

Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private

Domnul Raed Arafat întreabă “Cum va amortiza sectorul privat investiţiile în ambulanţe, nu prin suplimentarea costului/solicitare? sau ambulanţele sectorului privat nu se amortizează, ele venind ca şi cadou sau bonus la contract?”.

Sistemul de ambulanţe privat lucrează în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din 2007. În cei 9 ani de colaborare, nicio ambulanţă privată care a intrat în contractare nu s-a retras, a asigurat servicii medicale şi nu a negociat tarife, odată semnat contractul condiţiile fiind asumate şi respectate. Strategia de afaceri a sistemului privat ţine de fiecare competitor în parte şi nu cred că este treaba altcuiva să se îngrijoreze pentru amortizarea investiţiilor, mai ales că vorbim despre resurse care există deja, dar nu sunt folosite la capacitate maximă. Atât timp cât se supune regulilor, un privat îşi asumă decizia şi costul contractat. Aş răspunde tot cu o întrebare: Între accesul imediat, nemijlocit şi fără timp de aşteptare, căci vorbim despre sistemul de urgenţă, la servicii medicale performante, certificate legal, şi grija amortizării unei investiţii făcute de un terţ, dumneavoastră ce preferaţi, domnule Raed Arafat?

Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private

Afirmaţia potrivit căreia “domnul Hotoboc introduce ca soluţie: dăm privatului achiziţia de ambulanţe, îl contractăm pentru prestări servicii, ce va duce într-un interval de timp la transferul sistemului public către sectorul privat cum s-a mai întâmplat şi în alte ţări. În final, ajungem ca sistemul de urgenţă să fie în mâna unor comercianţi care în România au fost incluşi în sistem, însă nu atât cât ar dori ei, ţinta lor fiind partea strategică a sistemului de urgenţă de care depinde şi pregătirea noastră ca ţară ca să facem faţă dezastrelor şi altor situaţii complexe”, este o concluzie pe care o trageţi dumneavoastră, fără ca interviul la care faceţi referire să facă vreo menţiune în acest sens, ba mai mult, este în contradicţie cu restul afirmaţiilor mele. Invidia altor ţări pentru sistemul de urgenţă, asumând că aşa este, rămâne o afirmaţie care nu justifică încetarea căutării de noi şi noi soluţii în beneficiul pacientului. Comercianţii despre care vorbiţi, fără să cataloghez cuvântul, oferă anual servicii medicale pentru 5.000.000 de români, spune Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private susţine crearea unui sistem medical funcţional, care să nu discrimineze oamenii în funcţie de regiune ori de norocul de a fi sau nu aproape de o unitate care să îţi asigure asistenţa de care fiecare dintre noi are nevoie la un moment dat. Milităm pentru ca sistemul public şi cel privat să lucreze împreună pentru acelaşi scop, iar dorinţa noastră este de a pune la dispoziţia pacientului toată infrastructura, împreună cu profesionalismul personalului medical. De ce să nu folosim această infrastructură împărţind asigurarea de sănătate în funcţie de locul în care omul are nevoie sau vrea să ajungă? Banul, aşa cum am spus de multe ori, trebuie să urmeze pacientul, pentru ca atunci când acesta are nevoie, să nu aştepte săptămâni întregi pentru o analiză de sânge ori o programare la imagistică, consideră Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

PALMED îşi reafirmă disponibilitatea pentru un dialog constructiv cu toate instituţiile şi organizaţiile relevante. Ne propunem să atingem şi să menţinem excelenţa în serviciile medicale în beneficiul comunităţii, cu accent pe calitatea serviciilor, etică şi standarde înalte de profesionalism.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns