logo palmed colored

Sistemul privat de sănătate, ignorat în exerciţiul de intervenţie în caz de cutremur

Sistemul privat de sănătate, prin structurile sale – spitale şi ambulanţe private – nu a fost chemat să participe la exerciţiile de intervenţie în caz de cutremur, derulate timp de două zile.

Am discutat încă de ieri, de la prima oră, de când a fost anunţat exerciţiul, atât cu reprezentanţi ai spitalelor private, cât mai ales cu cei ai ambulanţelor private. Toată lumea era gata să răspundă solicitărilor venite din partea comandamentului întrunit ieri şi să participe, împreună cu ambulanţa de stat şi cu echipajele SMURD, la exerciţiul de intervenţie de urgenţă în caz de cutremur. Apelul nu a venit, nici ieri, nici astăzi. Ştim că au mai fost alte simulări şi exerciţii de-a lungul timpului, şi am considerat că poate amploarea lor nu a cuprins sistemul privat, dar nici de data aceasta nu s-a întâmplat, deşi a fost anunţat şi prezentat ca fiind cel mai mare exerciţiu de până acum.

Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED consideră drept discriminatorie decizia de a nu implica resursele private în niciun exerciţiu ori simulare realizată până în acest moment.

Am urmărit cu atenţie exerciţiul şi am aflat, în timpul unei raportări realizate de dl. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, că 7 ambulanţe private ar fi fost chemate pentru a suplimenta resursele de la stat şi pentru a acoperi alte intervenţii necesare, pe lângă cele de urgenţă, provocate de cutremur. Înţeleg de aici că nu au participat, efectiv, la exerciţiile de salvare propriu-zise. Mai ştiu şi că ele reprezintă un număr infim din resursele de care dispune sistemul privat. Cu siguranţă, dacă scenariul ar fi fost o situaţie reală, pe care nu ne-o dorim, mulţi oameni ar fi fost privaţi de o şansă – aceea de a fi salvaţi.

Avem toată disponibilitatea de a participa la aceste exerciţii deoarece, în caz de calamitate, ne dorim să participăm activ la salvarea de vieţi omeneşti, nu doar prin echipajele şi tehnica noastră de teren, ci şi prin ajutorul pe care l-ar putea oferi medicii prin resursele din clinicile şi spitalele private. Înţeleg că unul dintre argumentele prezentate de dl. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru neimplicarea structurilor private, este faptul că personalul este acelaşi cu cel de la stat şi atunci nu ar avea cine să opereze aceste servicii. Nimic mai neadevărat. Sigur, sunt şi situaţii în care un medic sau un asistent medical lucrează în ambele servicii, dar în niciun caz acest lucru nu este regula, aşa că personal ar fi existat. Era la datorie, aştepta doar un apel. Sper ca toţi cei care realizează un astfel de plan de intervenţie să gestioneze în viitor toate resursele disponibile, publice şi private, având un singur scop – salvarea de vieţi omeneşti.

Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED se va adresa public instituţiilor implicate în realizarea planului de intervenţie în astfel de situaţii, pentru a-i asigura pe decidenţi de întreaga disponibilitate a furnizorilor de servicii medicale private de a participa la astfel de exerciţii şi de a-şi utiliza resursele în caz de necesitate.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns